Draagvermogen en veerkracht

Hieronder volgt een voorbeeldcasus.

W. (41) is een alleenstaande moeder met twee kinderen op de middelbare school. W. werkt al 9 jaar met plezier als directiesecretaresse op een advocatenkantoor. Ze werkt 36 uur verdeeld over 4 dagen. Woensdag is haar vrije dag. Het komt regelmatig voor dat ze op haar vrije dag een dagdeel besteedt aan werk dat af moet.

De vader van de kinderen is uit beeld en draagt niet bij met alimentatie.

 

Haar kinderen, zoon L. (VMBO) en dochter C. (HAVO), zitten momenteel thuis vanwege de Covid-pandemie en krijgen online les. Dat heeft op beiden effect.

Dochter C. ervaart het thuis zijn als beperkend, maar heeft een fijne vriendinnenkring waar zij steun uit put. Haar schoolresultaten zijn goed. Ze heeft een goede verstandhouding met haar broer. Zij voelt zich verantwoordelijk voor haar schoolwerk en ook voor de thuissituatie, waarbij zij een aandeel heeft in de zorg voor het huishouden. Ze kookt onder andere een aantal keer per week.

Zoon L. heeft het er moeilijk mee. Zijn motivatie daalt en daarmee zijn prestaties. Hij trekt steeds vaker met vrienden op, mist veel online lessen. Hij rookt joints en blijft langer van huis weg.

W. maakt zich zorgen om het gedrag van haar zoon maar kan hierin niet corrigerend genoeg optreden. Bij confrontaties loopt het steeds meer uit de hand. Ze beseft dat er momenteel meer begeleiding van haar nodig is dan zij kan bieden. Dit geeft haar een schuldgevoel.

Dochter C. probeert haar broer te sturen en raakt daardoor beklemt tussen moeder en haar broer.

Dit zorgt in toenemende mate voor spanning in huis. Moeder en dochter voelen zich beiden gevangen in de huidige omstandigheden. Het schuldgevoel van moeder groeit. Dit heeft gevolgen voor het functioneren op haar werk. Ze is minder geconcentreerd, kribbig en maakt steeds meer fouten. Als zij hierop wordt aangesproken, wordt ze erg emotioneel. Ze voelt zich tekortschieten, zowel op haar werk als thuis, maar ziet geen uitweg. Gevoelens van onmacht leiden ertoe dat zij zich ziek meldt.

Eenmaal thuis vervalt ze een periode in vermoeidheid en lusteloosheid. Gaandeweg raakt ze doordrongen dat het zo niet verder kan en gaat zij naar een coach.


Share by: